Compact materiaal voor compacte band

Dit is de situatie: We zijn een kleine band (3 personen: gitaar/zang, viool/mandoline en drums/perussie). We treden geregeld op, kleine en iets grotere podia, cafe's, lokale festivalletjes en hopen andere gelegenheden. Van zodra we op een iets groter podium spelen levert de organisator gewoonlijk een degelijke PA, met tecnieker, en dan loopt alles prima. Op kleinere podia ligt dat vaak anders: soms is er helemaal geen PA en dan moeten we die zelf fixen (rondhoren wat we kunnen krijgen). In cafe's is een zware PA niet nodig maar een compacte eigen geluidsinstallatie zou zeer welkom zijn, al is het maar om ervoor te zorgen dat we de sound zelf in handen hebben.

Dus we kijken rond en we hebben een budget. Een mixer is er al (Mackie 14 kanaals, volstaat zolang we geen complete drum hoeven te versterken), evenals een paar compressors, reverb en andere effecten (die andere hebben we eigenlijk niet nodig). Idem voor micro's en al wat erbij komt kijken. Die spullen doen tevens goed dienst bij opnames. Enkel de versterking ontbreekt compleet.

Budget: ca 1000 Euro. Een paar actieve speakers spreekt ons het meeste aan. Mackie SRM450 vind ik geweldig, maar daarvoor moeten we het budget nog ruim optrekken. Mogelijk komt er een bassist bij en dan hebben we zeker voldoende bas nodig, ook in kleine zaaltjes. Wat denken jullie van de SRM350? Wat anders?

Hopen andere mogelijkheden. Transporteerbaarheid is belangrijk, evenals robuustheid. Graag actief, want dat scheelt weeral een bakske. Als we iets kunnen kopen dat we later, als we meer geld hebben voor zwaarder gerief, nog kunnen inzetten als monitors, zou dat helemaal geweldig zijn.

Voila, een open discussie zou welkom zijn om ons richting te geven! Merciekes.

billybear


Re: Compact materiaal voor compacte band

met de SRM450 moet je opletten. onlangs heeft mackie het zelf produceren van haar boxen afgestoten omwille van verlieslatend en wordt de SRM450 ergens anders gemaakt. gevolg - volgens amerikaanse fora - dat het geluid veel minder goed is als de oorspronkelijke versie!!!

wij kochten onlangs de JBL EON15P in keulen. krijgen zeer goede commentaren op diverse fora en zijn enorm goedkoop geworden in keulen. vermoedelijk een grote stock opgekocht en nu weggeven aan zeer lage prijzen. andere reden kan zijn dat JBL een tweede generatie van die EONS heeft uitgebracht en dat daarom de eerste generatie moet verdwijnen.
nu te koop voor 444 per stuk prijs EONS P15

we hebben er tot nu toe nog maar 1 keer zelf mee gespeeld en waren erg tevreden. maar het was nog maar de eerste keer ...

verder ook altijd uit te breiden met een basbox of ze later als monitors te gebruiken.

bekijk het zelf maar eens.
fz


Re: Compact materiaal voor compacte band

Hallo,

Ik heb een vraagske, ik ben iemand die alles een beetje doet (dj, homerecording, piano, gitaar,...) voorlopig lukt het me wel wet al mijn materiaal, maar tegenwoordig als ik dj moet zijn (meestal gewoon op kleine feestjes) vertrouw ik niet meer zo op mijn boxen, mijn PA bestaat daat namelijk uit een oude hifi-keten(low budget :)), ik ben nu aan hetoverwgen die te vervangen door echte boxen, maar ik weet niet goed wat kiezen.
Je hebt er actieve en passieve, wat het verschil is heb ik ook al door maar, hoe zit dat met de amp die je op de passieve boxen moet aansluiten, moet die evenveel watt (en ohm)hebben of meer?

Bij de uitleg in boekjes staat vaak SPL dB, Watt program, Watt peak, wat wil dit allemaal zeggen?
Naar wat moet je eigenlijk kijken om te zien hoe luid de boxen gaan?
Wat is het beste actieve of passieve boxen.
Kan iemand mij hier wat uitleg over geven?
(het zijn veel vragen, want voorlopig weet ik er eigenlijk nog ni veel van)

Groetjes Synthfreak.

Re: Compact materiaal voor compacte band

Dit wordt een hele boterham :-)

amp vs speakers: vermogen (watts) van een versterker geeft aan hoeveel power ze kunnen uitsturen bij een bepaalde impedantie (ohm), dus bv. 300 Watt/8ohm en 450Watt/4ohm . een luidspreker heeft een bepaalde opgegeven nominale impedantie (niet echt vast, maar ja...), bv. 8 ohm, én een bepaald vermogen dat deze kan verwerken bv. 400Watt.

Hier komt de tricky part: Je kan met een low-budget versterker van 60Watt gemakkelijk een luidspreker van 400Watt in de vernieling spelen, door de versterker te laten clippen, of oversturen. Hierdoor komt er een gelijkspannigcomponent mee op je uitgangssignaal, en dit kan dodelijk zijn voor je luidsprekers.

Ik werk liefst met zwaardere versterkers voor minder zware luidsprekers, en zelf hou zelf det geluidsniveau binnen de perken.

SPL db, voluit: sound pressure level decibel, is de maximale geluidsdruk dat een luidspreker kan produceren, gemeten van op 1m afstand van de luidspreker.

Watt program: "vermogen" van dat een apparaat kan verwerken/produceren gemeten op een effectief muziekstuk ipv een testtoon. Je kan je inbeelden dat dit anders zal zijn als je als referentie de 9de symfonie van beethoven neemt, of de nieuwste single van rammstein. Producenten geven ook niet op welk stuk ze hiervoor gebruiken, dus da's appelen met peren vergelijken.

Watt peak: Het maximale vermogen dat een apparaat kan verwerken/produceren tijdens een korte periode. Ook weer hetzelfde verhaal, geen definitie van een korte periode, of van de geluidskwaliteit van deze piek.

Ik heb me er even snel vanaf gemaakt, zal niet correct zijn na de komma, we kunnen alleen aan dit onderwerp een hele website opdragen.
Dit allemaal om duidelijk te maken dat de gegevens die een fabrikant opgeeft geen garantie zijn hoe hard je kan gaan, of hoe zuiver het zal klinken, is enkel een richtwaarde.

Re: Compact materiaal voor compacte band

Ik denk dat ik het zo een beetje door heb.

Dus eigenlijk moet ik voor boxen van 250 watt een versterker van 300 watt hebben, maar hem dan nooit op maximum zetten.

Klopt mijn redenering?? :S

Groetjes Synthfreak.

Re: Compact materiaal voor compacte band

Hebben het nog even uitgesteld. Ik overweeg in elk geval flink die JBL EONs. Heb daar vroeger ook geregeld mee gewerkt en zijn inderdaad mooi waar voor hun geld.

Re: Compact materiaal voor compacte band

Hallo
Ik heb ondertussen al een kleine pa-installatie:
Ik heb mijn boxen en mijn versterker van JBsystems gekocht, dat is een belgisch merk (en waarschijnlijk beter dan da japanees gedoe)
Ik vind dat de boxen heel goed klinken, of ze lang meegaan zou ik niet echt weten want ik heb ze ook nog niet zo lang.
De reden waarom ik die boxen heb is eigenlijk heel toevallis, ik was door een straat aan het wandelen en ik zag een electronica-zaak die uitverkoop deedt van haar DJ/PA producten, daar heb ik dan de boxen en versterker kunnen kopen voor een redelijke prijs:
Ik heb dus: 2 boxen van 350 watt, 15",... :PSX15
versterker : JSsystems: VX700 Mk2
tesamen heeft me dat 700 euro gekost, 200 per box en 300 voor de versterker. Het was wel in promotie, maar het verschilt niet zo veel met de gewone prijs.
Voor info: http://www.beglec.com/products.php?lang=NL

Groetjes Synthfreak.

Re: Compact materiaal voor compacte band

Is JBsystems niet eerder DJ materiaal? nuja zolang je content bent is het goed he:)

Re: Compact materiaal voor compacte band

ja, JB systems is eigenlijk vooral dj materiaal, maar ze hebben ook nen hoop boxen, voor dj en pa, bij mijn weten is er niet echt een verschil tussen dj-boxen en pa-boxen, ze werken goe en da is wa ze moeten doen dus,.... :-) :-)

Re: Compact materiaal voor compacte band

Idd, dat is zo, maar ik vroeg me af welk mengpaneel je erbij hebt gekocht ook een JB systems?

Re: Compact materiaal voor compacte band

Mmm...
Ik ben het er niet helemaal mee eens.
In de meeste grotere zalen (in NL tenminste ;-) ) hebben ze wel een redelijke set staan.
Zodra je eigenlijk jezelf moet gaan versterken op het podium, staan er monitors.
Wat je dan beter kan doen, is de versterkers die je gebruikt, voor die paar keer, aan de zijkant zetten, waardoor je jezelf hoort over de versterkers als zijnde monitors.
Verder vind ik het raar dat je als 'beginnend' bandje je eigen tafel meeneemt naar optredens.
Ik zou als ik jou was die dingen huren voor als je bijvoorbeeld in een kraakpand zit ofzo, maar niet alles gelijk aanschaffen.
Alleen grote bands, zoals de top van Nederland (Kane, Van Dik Hout, Di-rect etc etc), nemen hun eigen tafel mee.
Wat ik eerder zou doen, is een eigen geluidsman nemen, voor de festivals en andere grote dingen.

Opties commentaarweergave

Kies uw favoriete manier om commentaren weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.