DI box

Behringer ULTRA-G GI100: Active DI Box for Guitar with Speaker SimulationBehringer ULTRA-G GI100: Actieve DI Box voor gitaar met Speaker SimulationEen DI box is een belangrijk element in het opnemen van (live) geluid. Dit apparaatje maakt het mogelijk het geluid van een (elektrisch) instrument op te nemen en door te geven aan de mengtafel. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken om het geluid van een elektrische (bas)gitaar van een versterker af te tappen en rechtstreeks naar het mengpaneel door te sturen, of om een elektrisch instrument rechtstreeks aan te sluiten. Een DI box kan het ook mogelijk maken een geluidssignaal naar meerdere toestellen door te geven.

Een DI box heeft typisch een hoogohmige, assymmetrische jack ingang. Naast een vaak hoogohmige jack uitgang waarmee je het signaal kan afsplitsen, beschikt een DI box over een laagohmige, symmetrische XLR uitgang, die ideaal is om op een laagohmige ingang van een mengtafel aan te sluiten.

Vaak heeft een DI box ook nog een switch om de aarding te onderbreken (ground lift), om problemen als aardlussen op te lossen. Andere opties zijn een switch om hoge signalen te verzwakken (-20 dB of -40 dB) en fase-omkering.

DI boxen zijn aktief of passief. De aktieve modellen hebben zoals de naam aangeeft een voeding nodig in de vorm van batterijen, fantoomvoeding of een externe netspanningsadapter.

Sommige toestellen beschikken over een speciale DI uitgang: dit geldt voor vele keyboards en tal van versterkers. In het geval van een hoogohmige signaal kan deze rechtstreeks aangesloten worden op een DI box, als het gaat om een gebalanceerde XLR uitgang is het gebruik van een DI overbodig en kan het toestel rechtstreeks naar de mengtafel input gevoerd worden.

Een DI kan heel handig zijn in gebruik: in tegenstelling tot het werken met micro's, heb je hier geen interferentie van andere podiumgeluiden. Nadeel is dat je de specifieke klankkleur van de speaker van een gitaarversterker hierbij verliest. Om dit op te vangen kan je een mix maken tussen het signaal van een microfoon en het DI signaal. Indien feed-back voor problemen zorgt kan je eventueel enkel het DI signaal terug naar de podiummonitor sturen, terwijl je de zaalmix op een optimale mix van beiden baseert.